Туляремія
14 листопада 2025
В умовах сьогодення зростають ризики виникнення спалахів особливо небезпечних інфекцій, до яких відноситься і туляремія. У Харківській області активні природні осередки туляремії знаходяться у лісостеповій та степовій зонах всіх районів, крім Богодухівського. Більшість осередків знаходяться у заплавах річки Сіверський Донець та її притоків.
Джерелом інфекції для людей є хворі гризуни, серед яких найбільш сприйнятливі до збудника зайці та нориці. Серед гризунів циркуляція інфекції підтримується кліщами, які також можуть бути джерелом і для людини. Восени у зв’язку з міграцією дрібних ссавців з природних стацій у населені пункти підвищується загроза інфікування людей. Під час Другої світової війни у Харкові серед населення реєструвалися зимові, так звані «цукрові», спалахи туляремії, пов’язані з вживанням інфікованих харчових продуктів, в першу чергу цукру.
Збудник туляремії досить стійкий – у зовнішньому середовищі зберігається тривалий час: у воді – до 3-х місяців, у зерні, соломі, замороженому м’ясі – більше 100 днів.
Інкубаційний період в середньому складає 3-7 днів, але може подовжуватись до 30 днів. У залежності від шляху інфікування (повітряно-пиловий, контактний, харчовий чи трансмісивний (через укус кліща) уражаються різні органи та виникають різноманітні форми захворювання. Загальною ознакою є підвищення температури тіла до 38-39°С, сильний головний біль, слабкість, болісне збільшення лімфатичних вузлів поблизу того місця, де збудник проник в організм людини, а також ангіни, пневмонії, кон’юнктивіти.
Основні заходи профілактики
- захищайте харчові продукти від потрапляння на них виділень гризунів, не вживайте забруднені продукти;
- своєчасно знищуйте гризунів у приміщеннях;
- зняття шкур з тушок зайців та інших тварин проводьте у гумових рукавичках, не зберігайте тушки поряд з іншими продуктами;
- вживайте в їжу тільки термічно оброблене м’ясо;
- не вживайте воду із забруднених чи незнайомих джерел та колодязів;
- роботи по переміщенню сіна, соломи, сортуванню коренеплодів проводьте в респіраторах;
- у приміщеннях, де можуть жити гризуни, використовуйте вологе прибирання, а не підмітання. Це допоможе уникнути підняття в повітря пилу, що може містити збудник.