Усі новини

Туляремія

В умовах сьогодення зростають ризики виникнення спалахів особливо небезпечних інфекцій, до яких відноситься і туляремія. У Харківській області активні природні осередки туляремії знаходяться у лісостеповій та степовій зонах всіх районів, крім Богодухівського. Більшість осередків знаходяться у заплавах річки Сіверський Донець та її притоків.

Джерелом інфекції для людей є хворі гризуни, серед яких найбільш сприйнятливі до збудника зайці та нориці. Серед гризунів циркуляція інфекції підтримується кліщами, які також можуть бути джерелом і для людини. Восени  у зв’язку з міграцією дрібних ссавців з природних стацій у населені пункти підвищується загроза інфікування людей. Під час Другої світової війни у Харкові серед населення реєструвалися зимові, так звані «цукрові», спалахи туляремії, пов’язані з вживанням інфікованих  харчових продуктів, в першу чергу цукру.

Збудник туляремії досить стійкий – у зовнішньому середовищі зберігається тривалий час: у воді –  до 3-х місяців, у зерні, соломі, замороженому м’ясі – більше 100 днів.

Інкубаційний період в середньому складає 3-7 днів, але може подовжуватись  до 30 днів. У залежності від шляху інфікування (повітряно-пиловий, контактний, харчовий чи трансмісивний (через укус кліща) уражаються різні органи та виникають різноманітні форми захворювання. Загальною ознакою є підвищення температури тіла до 38-39°С, сильний головний біль, слабкість, болісне збільшення лімфатичних вузлів поблизу того місця, де збудник проник в організм людини, а також ангіни, пневмонії, кон’юнктивіти.

Основні заходи профілактики

  • захищайте харчові продукти від потрапляння на них виділень гризунів, не вживайте забруднені продукти;
  • своєчасно знищуйте гризунів у приміщеннях;
  • зняття шкур з тушок зайців та інших тварин проводьте у гумових рукавичках, не зберігайте тушки поряд з іншими продуктами;
  • вживайте в їжу тільки термічно оброблене м’ясо;
  • не вживайте воду із забруднених чи незнайомих джерел та колодязів;
  • роботи по переміщенню сіна, соломи, сортуванню коренеплодів проводьте в респіраторах;
  • у приміщеннях, де можуть жити гризуни, використовуйте вологе прибирання, а не підмітання. Це допоможе уникнути підняття в повітря пилу, що може містити збудник.
Поділитися:
Знайти