Усі новини

“Сіль на мінімум — смак на максимум”: нутріциологиня розповіла, чим краще замінити сіль і чому це варто зробити

“Сіль на мінімум — смак на максимум”: нутріциологиня розповіла, чим краще замінити сіль і чому це варто зробити

Надмірне споживання солі підвищує ризик артеріальної гіпертензії та інших серцево-судинних захворювань, як-от інсульт чи інфаркт. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує до 5 г солі на добу, але українці споживають удвічі більше — в середньому 12,6 г! Тому зменшити кількість солі в раціоні — важливо!

Разом з нутріциологинею, консультантки зі здорового харчування Дар’єю Трохимович Dr.Bezugla  instagram dr.bezugla підготували ідеї для заміни солі і звичних “солоних” заправок.

📌 На основі йогурту

Грецький соус дзадзикі:

👉200 г грецького йогурту
👉½ свіжого огірка (натертого, злегка віджатого)
👉1 зубчик часника (подрібнити)
👉1–2 ст. л. оливкової олії
👉1 ч. л. лимонного соку або яблучного оцту
👉свіжий кріп (за смаком)
👉чорний перець

Йогуртова заправка з гірчицею:
👉3 ст. л. натурального йогурту
👉1 ч. л. діжонської гірчиці
👉1 ч. л. лимонного соку
👉½ ч. л. меду (за бажанням)
👉часник або чорний перець за смаком

📌Варіанти заправок без йогурту

Середземноморська:
👉2 ст.л. оливкової олії
👉Сік ¼ лимона
👉1 ч.л. діжонської гірчиці (несолена)
👉Часник (можна сушений)

Азійська:
👉2 ст.л. рисового оцту
👉1 ст.л. кунжутної олії
👉тертий імбир
👉кунжут
👉крапля меду

Під час приготування сіль можна замінити спеціями. Найкращі комбінації, які додадуть нового смаку страві:

🥩Для м’яса: Паприка + часник + чорний перець; Розмарин + тим’ян + лимонна цедра; Куркума + коріандр + імбир.
🥦Для овочів: італійські трави (базилік, орегано, розмарин), гранульований часник, паприка, кмин (зіра), перець чилі, коріандр
🐟Для риби: Кріп (можна сушений) + лимонний сік + білий перець; Кунжут + імбир + цедра лайма; Коріандр + лимонний сік + чорний перець.
🥣Для каш чи супів: лавровий лист, сушені овочі, мускатний горіх, сушена цибуля, кріп, петрушка, сушена селера.

Пам’ятайте, що 75% солі на добу ми споживаємо з магазинним продуктом, тому перевіряйте упаковки — дивіться на кількість солі у полі “Поживна цінність”: чим менше солі на 100 г — тим краще.
Більше порад і інформації про сіль в харчуванні тут: https://lnk.ua/Y4Q9vrX49
Солоного удвічі менше — серцю і судинам легше! #ЇжМеншеСолі!

За матеріалами ЦГЗ МОЗ України

 

Поділитися:
Знайти