Усі новини

Результати радіологічних досліджень харчових продуктів

Радіаційно-дозиметричний контроль передбачає систему вимірювань і розрахунків, що спрямовані на оцінку доз опромінення окремих осіб чи груп людей. Контроль продуктів харчування виконується за такими параметрами, як питома активність техногенних радіонуклідів, що містяться в них, а саме цезію-137 та стронцію-90. В основу регламентації допустимих рівнів їхнього вмісту покладено неперевищення створюваної ними річної дози опромінення 1 мЗв. За матеріалами вчених, більш 70% радіації, що накопичується людиною, припадає саме на продукти харчування та воду. Доведено, що шкода від вживання продуктів харчування, в яких вміст радіонуклідів перевищує допустимі рівні, більша ніж від зовнішнього випромінювання.

Фахівцями ДУ «ХАРКІВСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» за минулий період 2025 року проведено спектрометричні дослідження 126 зразків харчових продуктів. Перевищень вмісту радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90  в досліджених зразках не встановлено.

Юридичні та фізичні особи для проведення радіологічних досліджень  харчових продуктів можуть звернутися до ДУ «ХАРКІВСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» за адресою: м. Харків, Помірки (тел. 315-00-07).

Поділитися:
Знайти