Усі новини

Міжнародний розвантажувальний день

🌏 5 січня у світі відзначають міжнародний розвантажувальний день, мета якого – нагадати про важливість здорового харчування. Цю дату обрали не випадково. Святкування Різдва та Нового року  зазвичай проходить  із щедрими застіллями, що може призвести до небажаних наслідків для здоров’я людини: дисфункції шлунково-кишкового тракту та набору зайвої ваги.

🗓️ Чудовим способом «перепочинку» для організму є влаштування розвантажувальних днів.

✅ Головні правила розвантажувальних днів:

  • повноцінне харчування – баланс білків, жирів, вуглеводів;
  • дефіцит калорій – не більше 1000 на день;
  • достатня кількість води – до 2-2,5 л;
  • легка їжа – нежирне м’ясо або риба, тушковані овочі, запечені фрукти, молочнокислі продукти, рідка чи напіврідка консистенція блюд.

🥖 Після надмірного харчування у людини виникає оманливе почуття голоду. Саме тому дієтологи рекомендують приймати їжу кожні 3-4 години невеликими порціями.

🥑 В жодному разі не можна ототожнювати розвантажувальні дні з монодієтою, від якої більше шкоди, ніж користі. Повноцінний збалансований раціон зі зменшеною калорійністю разом з помірною активністю порадують гарним настроєм та почуттям.

🥹 Треба знати, що розвантажувальні дні «б’ють» по психіці, тому їх не варто влаштовувати у складні періоди життя та при незадовільному самопочутті. За наявності будь-яких захворювань розвантажувати організм можна лише після консультації з лікарем.

✔️ Розвантажувальні дні можна влаштовувати не лише після свят, але не частіше 1-2 раз на тиждень.

☝️ Пам’ятайте, основа здорового харчування – не голодування, а повноцінне харчування з кількістю калорій, що не перевищує енергозатрати організму.

Поділитися:
Знайти