Усі новини

Як уберегтися від гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в літній період

Літо — це не лише час відпочинку, але й сезон підвищеного ризику зараження гострими кишковими інфекціями, такими як сальмонельоз, дизентерія, ротавірусна та ентеровірусна інфекції та ін. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які потрапляють в організм людини, переважно з інфікованою водою та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки та предмети побуту.

Інкубаційний період кишкових інфекцій складає від кількох годин до 7 днів. Клінічними ознаками є: нудота, блювота, біль у животі, рідкі випорожнення, інколи з домішками слизу і крові, підвищення температури тіла, слабкість.

Сприйнятливість до кишкових інфекцій висока. Найбільш уразливими є діти через знижені захисні можливості організму і недосконалість володіння гігієнічними навичками.

 Запобігти інфікуванню збудниками кишкових інфекцій допоможуть прості правила.

Перед приготуванням їжі та перед її споживанням обов’язково мийте руки з милом. Не забувайте мити руки після відвідування туалету, навчайте цьому дітей. Не споживайте м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, де немає жодного контролю якості продукції. Не вживайте продукти харчування, якщо вони викликають найменші сумніви щодо якості.

Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі придатна вода з централізованих джерел водопостачання (після 10 – хвилинного кип’ятіння) та фасована питна вода.

Уважно оглядайте упаковки продуктів харчування, особлива увага – на терміни придатності. Краще не купити продукт взагалі, ніж придбати з вичерпаним терміном придатності.

Подорожуючи, не беріть в дорогу продукти, які швидко псуються: ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби, багатокомпонентні м’ясні салати, паштети та інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні.

Зберігання готової страви без холодильника не повинно перевищувати двох годин. При кожному споживанні страву потрібно піддавати повторній термічній обробці. Не вживайте самі і не давайте дітям немиті фрукти та ягоди. Свіжі овочі, фрукти, ягоди перед вживанням спочатку вимийте теплою проточною водою, а потім обдайте окропом.

Соки, молочні суміші та каші для немовлят слід готувати зі свіжих продуктів, у чистому посуді безпосередньо перед вживанням. Знезаражуйте соски  та пустушки кип’ятінням.

Запобігайте проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти. Утримуйте в належному санітарному  стані свої житлові приміщення.

При перших ознаках хвороби – негайно звертайтеся до лікаря. Жодного самолікування, бо це ризик для життя!

Пам’ятайте: літо буде безпечним якщо бути обачним!

Поділитися:
Знайти