Всесвітній день безпеки харчових продуктів
7 червня 2025
Щороку, 7 червня, відзначається Всесвітній день безпеки харчових продуктів.
❇ Їжа – один з головних факторів у життєдіяльності людини, адже харчові продукти забезпечують нас необхідними вітамінами, мікроелементами та енергією. Проте все це можливо лише за однієї умови: їжа повинна бути безпечною, тобто не містити шкідливих бактерій, вірусів, пестицидів чи інших сторонніх домішок.
⚠За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я щороку 600 млн людей, майже кожен десятий у світі, стали жертвами вживання неякісних харчових продуктів. 420 000 людей щорічно помирають через вживання небезпечних харчових продуктів.
👆Щоб донести інформацію про безпеку їжі до виробників і споживачів, Організація Об’єднаних Націй оголосила 7 червня Всесвітнім днем безпеки харчових продуктів.
❇ Безпека харчових продуктів – це поняття, що включає в себе належну обробку, підготовку та зберігання харчових продуктів.
⚖ Держава на законодавчому рівні бере на себе зобов’язання забезпечити кожній людині право отримати безпечні харчові продукти в продажу або харчові послуги в громадському харчуванні.
⚠ Харчова безпека – це питання не лише держави, а й особисто кожного з нас. Щоб бути впевненими, що ми та наша родина споживаємо безпечну їжу, слід запровадити певні звички:
🔹уважно читати інформацію на етикетках продуктів у магазині та надавати перевагу продуктам, що не містять харчовим добавок, алергенів, трансжирів тощо;
🔹перевіряти термін придатності та умови зберігання харчових продуктів;
🔹до мінімуму скоротити придбання та вживання оброблених харчових продуктів, які містять забагато солі, цукру та жирів: оброблені вироби (ковбаси, сосиски, копчена риба, сир); соління; закуски (чіпси, сухарики, горішки, кетчук, снеки, майонез); випічні вироби та солодощі (цукерки, морозиво, шоколад, печиво, тістечка, білий хліб, газовані напої); продукти швидкого приготування (обіди, напівфабрикати); смажена їжа (картопля фрі, котлети, риба); фастфуд (бургеры, піца) тощо.
Щоб не допустити харчового отруєння вдома, необхідно дотримуватися основних принципів безпечного харчування:
- 💦Мити. Необхідно мити руки перед контактом із продуктами харчування, у процесі їх приготування та після відвідування туалету. Мийте та дезінфікуйте поверхні, а також обладнання, задіяне у приготуванні їжі. Захистіть зону кухні від комах, гризунів тощо. Використовуйте чисту воду або очищуйте її, щоб зробити безпечною.
- 🐟🥩Розділяти. Відокремлюйте сире м’ясо, птицю та морепродукти від інших продуктів харчування. Зберігайте продукти в контейнерах, щоб уникнути контакту сирих продуктів із готовими. Використовуйте окремий розподільний інвентар (ножі, дошки) для нарізання при роботі з сирими продуктами.
- 🔥Нагрівати. Проводьте ретельну теплову обробку, особливо під час приготування м’яса, птиці, яєць і морепродуктів. Переконайтеся, що сік від м’яса та птиці чистий, не рожевий. Добре розігрівайте готову їжу.
- 🧊Охолоджувати. Не залишайте готові продукти за кімнатної температури більше ніж 2 години. Зберігайте в холодильнику всі приготовлені та продукти харчування, що швидко псуються. Тримайте приготовлену їжу гарячою (при температурі вище 60 °C) перед поданням на стіл. Не розморожуйте заморожені продукти за кімнатної температури.
❗Пам’ятайте: уважність та відповідальність у питанні вибору продуктів харчування, їх зберігання та приготування є запорукою збереження вашого здоров’я та профілактики захворювань, пов’язаних із якістю харчових продуктів.